Thursday, May 6, 2010

Berkongsi Resepi.....

Ni km nk share resepi yg km kumpul2 dr pelbagai sumber. Mana tahu ada yg nk cuba mbuatnya baik hujung mggu @pun mkn mlm lik keja ni. Resepi2 ni blh dkatakan senang jugalah utk di ikut. Insya-allah km akan bg resepi dr pelbagai jenis baik utk kuih-muih, lauk-pauk, n nasi. Kbykan resepi ini x dsertakan bsama gmbr tp km akan cuba uploadkan dr mana2 ya....(bkn apa utk nmpkkan lg mnarik resepi ini) Apa2 pun resepi insya-allah sedap utk dnikmati oleh ahli k'lurga....Pjgnya mukadimah...smua mesti dh xsabar nk tgk & salin resepi ni...Ok...ni dya resepi2 dr km:-
Ayam Tandori 


Bahan-bahannya:-
Ayam Tandoori
Bahan-bahannya:
1kg peha ayam
30gm pes halia
20ml minyak masak
500gm yogurt
50ml krim
5gm garam
10gm serbuk kunyit
10gm garam masala
4 biji lemon
Cara membuatnya:
1) Ayam diperap dgn halia, bawang putih, garam & jus lemon. Biarkan sejam.
2) Panaskan minyak, masukkan serbuk kunyit & mendidih sekejap.
3) Masukkan yogurt, krim, garam, jus limau.
4) Kemudian tuang atas ayam perapan td dan bakar dlm ketuhar hgga masak.

Oleh kerana dh ada resepi ayam, apa kata kita tinjau lak resepi nasi & sambal sikit. Barulah lengkap set makan tghari @ mlm kita kan....:) ceh baru org yg kita syg bertambah syg kat kita. Mcm org tua2 kata (org tua2 je...org muda xblh berkata ke) Nk pikat suami kita @ org yg kita syg (mak/bapa mertua @ family) mestilah dr masakan. Dr masakan baru leh jatuh ke hati. btui x smua....hihihihii... Spt djanjikan, ni dya 2 resepi tu....Slmt Mcuba ya.
Nasi jagung
Bahan-bahannya:
1000gm beras biasa } dicuci & toskan
1375ml air
125ml susu cair
300gm isi jagung segar
200gm kacang gajus goreng
2 helai daun pandan } disimpulkan
1 titis pewarna kuning telur
Garam secukup rasa
2 sudu minyak sapi
4 sudu makan minyak jagung
Bahan tumis:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 btg kulit kayu manis
Cara memasaknya:
1) Panaskan minyak sapi & minyak jagung td dlm periuk nasi. Tumiskan bhn tumis hgga wangi.
2) Masukkan air, jagung, kacang gajus goreng, sedikit garam & bhn perasa. Kacau sekejap &
tutup periuk nasi.
3) Bila mendidih, masukkan susu cair, daun pandan & setitis pewarna kuning. Rasakan air agak
masin sedikit & tutup periuk nasi.
4) Bila air hampir kering, kacau nasi sekali lg & tutup periuk nasi hgga nasi tanak.
Sambal sotong kering
 Bahan-bahannya:
1kg sotong putih
300gm cili giling
9 ulas bawang merah
9 ulas bawang putih
5cm lengkuas
5cm halia
4 btg serai } diketuk
3 biji bawang besar } dihiris bulat
sedikit asam jawa
Garam & gula secukup rasa.
Cara memasaknya:
1) Rebus dulu sotong hgga masak. Ketepikan.
2) Panaskan minyak, tumis bhn-bhn yg telah dkisar.
3) Setelah garing & wangi, masukkan cili giling. Masak hgga naik ,minyak & garing.
4) Kemudian masukkan air asam jawa, garam, gula bersama hirisan bwg besar.
5) Sedia utk dhidang.
Skian...ni aje dr km buat masa ini. Km tgh nk sort resepi mana yg blh dkongsi bsama. Lps tu km akan update ya.

No comments: