Sunday, June 12, 2011

Sekadar Koleksiku.....

Wassap2xxx.....Salam smua.
Cuti2 hujung minggu teman x ke mana2. Untuk mgisi masa terluang ni, apa kata sy nk mengabadikan koleksi2 resepii yg pernah sy cuba. Semua resepi ni hasil dr teman2 blogger yg lain. Alhamdulilah smuanya mjadi. Segala yg pernah dicuba, sy cuba letakkan di blog sbg simpanan sy & perkongsian bsama. Yg baik eloklah dkongsi bersama. X ke betul gitu...:) Panjang lak celoteh sy ni kan. Meh kita layanz resepi2 ini. Seblm tu, sy minta izin kepada empunyer resepi asal utk sy simpan resepi ini dblog sy lak. Ada resepi yg sy ubah ikut tekak & bahan yg ada.


Red Velvet Kek
Bahan Kek:
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor 
  • 3 biji telur size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 1/2 botol liquid merah
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting

  • 250g cream cheese
  • 115g gula kastor
  • 2cawan whipping cream
Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.
               
Alhamdulilah dh 2x buat kek ni. Kali pertama buat ramai yg mmuji & sukakannya. Kali kedua buat untuk dbawa ke office. Baik llaki & ppuan smuanya memuji. Katanya mcm kek kat secret receipe. Tersiput2 malunya I (dlm hati bangga tu ^~^)

Triple

Bahan-Bahan:
  • 1 bungkus kek swiss roll (apa2 prasa)
  • 1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
  • 1 tin fruit cocktail
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 3 sudu besar gula
  • 3 cawan susu segar
Cara:
  • Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. Angkat dan biar sejuk.
  • Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..Nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
  • Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
  • Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
  • Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
  • Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk.
Puding Roti Pelangi
Bahan-bahan

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 230ml air 
  • pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair,sedikit esen vanila (bg ilangkan rs hanyir telur) dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati. 
  5. Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler hijau pula. ulang smula kaler merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.


No comments: